Yıllardır yapılması beklenen fakat bir türlü yapılamayan kararlar veya olaylar vardır ya, bu yazıyla işte onlardan birini okumuş olacaksınız. Uzun bir süredir “Stajyer Sürücü” olarak hayatımızda olan ve her an çıkması beklenen yeni Karayolları Trafik Yönetmeliği 1 Ocak 2015 itibariyle hayatımıza giriyor. Kanun nezdinde “Aday Sürücü” olarak tabir edilen yeni yönetmelikle hayatımıza girecekleri sizin için kısa kısa derledik.
Türkiye İstatistik Kurumu’ndan aldığımız 2013 yılı istatistiklerine göre ülkemizde trafik kazasına sebep olan kusurların en başında %88 oranda sürücü hataları yer alıyor. Oranın bu kadar yüksek olması aslında sürücü belgesi almadan önce alınan eğitimin ve deneyimin ne kadar hayati olduğunu gösteriyor.
Yeni yönetmelikle birlikte deneyim ve eğitim ön plana alınacak, yeni adaylar için 1 yıl stajyer statüsünde araç kullanmaları istenecek ve 60 ceza puanını aşmama şartı aranacak. 60 ceza puanının aşılması halinde de adayın sürücü belgesi iptal edilecek ve sürece yeniden başlaması istenecek. Yani tekrar ehliyet alabilmek için kursa giderek sınava yeniden girilmesi ve motorlu taşıt sürücü sertifikası alınması gerekecek.
Aday sürücü statüsünü kaybettirecek cezalar nedir derseniz, sizin için aşağıdaki gibi örnekledik:
- 3 kez kırmızı ışığı ihlal edilmesi,
- 0,20 promilin üzerinde araç kullanılması,
- 3 kez emniyet kemeri takılmaması sebebiyle ceza alınması,
- Hız limitlerini 3 kez ihlal edilmesi,
- Yaya geçitlerinde aracınızı yavaşlatılmaması.
Yine 1 Ocak itibariyle hayatımıza girecek değişikliklerden biriyse hali hazırda 9 adet olan ehliyet sınıfının, 17 adede çıkacak olması ve aday sürücülerin ehliyetlerinin “K” olarak sınıflandırılacak olması. Çoğalan ehliyet sınıfı uygulamasıyla Avrupa Birliği ülkelerinde daha fazla problem yaşanmaması öngörülüyor. Değişikliğe göre yeni ehliyet sınıfları ise A1, A2, A, B1, B, BE, C1, C1E, C, CE, D1, D1E, DE, M, F, G ve K olarak sıralanacak.
17 sınıfa ayrılan ehliyetler için bir kullanım süresi olacak ve A1, A2, A, B1, B, BE, F ve G sınıfı sürücü belgeleri 10 yıl, C1, C1E, C, CE, D1, D1E, D ve DE sınıfı ehliyetler 5 yıl geçerli olacak. D sınıfına giren ağır vasıta sürücülerinin sağlık raporu şartıyla 5 yılda ehliyetlerini yenileyecek olması dikkat çeken uygulamalardan biri. Bir başka ilginç değişiklikse sadece otomatik vitesli araç kullanan sürücülerin B1 sınıfı ehliyet kullanacak olmaları oldu.
kaynak:http://blog.sigortayeri.com/